Vörös drágakő a szenvedély fellobbantásáért: gránát a szerelmesek köve!

Mélyvörös színű drágakőként ismerjük a segítség kövének is nevezett ásványt. Bár a természet a színskála több elemében is megragyogtatja a gránátokat, a szerelem jelképeként a piros árnyalatú változatokat tekintjük. Miért lett a szerelmesek köve, és mi mást tud ez a tüzes ragyogás?

A kezdetek…

Egyszer volt, hol nem volt… Évmilliókkal ezelőtt, az Óperencián innen, a földfelszín felett, az anyahegység belsejében elkezdtek fejlődni a gránátok. Teltek-múltak az évezredek, majd az évmilliók is, s a Föld felszíne rengeteget változott: meteorok csapódtak be, jégkorszakok jöttek-mentek, vulkánok törtek ki, tengerek árasztottak el hatalmas területeket. A kicsi gránátok azonban szorgalmasan fejlődtek, keménnyé edződtek magukba szívva az anyahegység változásainak minden információját. Amikor eljött az idő, elhagyták a családi fészket, s kiváltak az addig biztonságot nyújtó hegységből. Útjuk során ellenálltak hőnek (kb. 2000 C° fokig), nyomásnak (kb. 25 GPa-ig), savnak, lúgnak. Sodródtak folyókban, felhalmozódtak tengerpartokon, kerekre koptatták éleiket, majd lassacskán megállapodtak, átmenetileg. Majd új élőlények népesítették be a bolygót: két lábon járó, úgy nevezett emberek, akik nagyon megörültek, bármikor egyet-egyet találtak ezekből a kövekből. Az évezredek múlásával céltudatosabban keresték, kutatták őket, s a felhasználásuk is mind gazdagabb lett. Eleinte csak ékesítették magukat, fegyvereiket vele, de hamar kitapasztalták a kövek különleges gyógyító erejét is. Ahogy mind szürkébbé tették a bolygót az emberek, úgy növelték a megtalált gránátok mennyiségét is, és azokat újabb feladatokban alkalmazták: vágtak és csiszoltak is már vele…

A gránát-mese röviden összefoglalta az ásvány történetét. Annyival érdemes kiegészíteni, hogy már a bronzkorban használták, s mivel nem olyan ritka kő, ezért tudják ma ipari ásványként is hasznosítani. Szépsége azonban ékszerként érvényesül igazán.

Életerő, energia

Az ásványok a természet varázslatos képződményei. Szépségük, misztikumuk vonzza az embereket, azok pedig viszonzásképp gyógyítják őket. A gránát sem kivétel ez alól: energetizáló, regeneráló hatása van. A gyökércsakra egyik kövének tartják a vörös gránátot. Ebből le is vezethetőek jótékony tulajdonságai. Mindenre pozitívan hat, ami a stabilitásunkat erősíti: gerincoszlop, fog, csontok, inak, szem szaruhártyája, talp, láb mind a védelme alatt állnak. Vörös színe élénkíti egész szervezetünk működését: fokozza az anyagcserét, elősegíti a vérképzést, a regenerációt. Az anyagcsere fő szerveire, mint a szív, tüdő, máj kifejezetten jó hatással van. A fokozott metabolizmus által a szervezet megszabadul a felesleges méreganyagoktól, s így több energiája jut az önvédelemre (immunrendszer) és az öngyógyításra.

Mi köze ennek a szerelemhez?

Nem is gondolnánk, milyen sok! A vörös gránátok az ásványszerkezeti és a szín tulajdonságok fényében fejtik ki fizikai és szellemi hatásukat. Revitalizáló erejük hat a szívre, keringésre; az egész testünket élénkítik. Az energiatöbblet fokozza az érzelmeket, a szenvedélyt, így a szerelmi vágyat is. Viszont nem lehetne egy kalap alá venni a rubin szenvedélyességével! A gránát “szerelme” sokkal tudatosabb, átgondoltabb. Jegygyűrűkben is gyakrabban találkozni vele, mint piros társával.

A gránát józan erőt, bátorságot, kitartást és hitet ad az élet minden területén, így a szerelemben is. Tüzel, de nem éget el. Fokozza a szerelmet az iránt, aki felé mi is biztos, őszinte érzelmeket táplálunk.

Január, az év első hónapjának, mint a biztos kezdeteknek a köve; az állandóság jelképe. Egy tartós kapcsolatot is ez határoz meg: biztos alapok és állandóság a változatosságban.

A vörös gránátok nagyszerűen kifejezik a szerelem stabil tüzét, mely nem csak egy röpke fellángolás, hanem hosszantartó, biztos jelenség: a józan szenvedély, örökké tartó lángolás köve.

Gránátok más színekben is léteznek: áttetsző, fekete, zöld, azonban  az érzelmekre a vörös színű van a legnagyobb hatással.

Mélyvörös, stabil szín; hűvösebb, józanabb csillogás; biztos tűz; életerő, megújulás az örök értékekben! Kell ennél több az igaz szerelem kifejezéséhez?