Mi az a trichomonázis?

Kevesen beszélnek erről, kevesen rendelkeznek hasznos tudással a témában, miközben valójában rengeteg nőt és férfit érint. Ez a trichomonázis, aminek a tünetei jellegzetesek, és aminek a kimutatása egyszerűbb, mint valaha.

A trichomonázis

Ugyan a férfiak és a nők közötti fertőzési arány hasonló, viszont jelentős különbség, hogy míg a férfiak többnyire tünetmentesen vészelik át a fertőzés időszakát, addig a nők szenvednek a kellemetlen tünetektől. Mint például a szeméremdomb érzékenysége, hüvelygyulladás, bő, zöldes színárnyalatú hüvelyfolyás, fájdalmas vizeletürítés és húgycsőgyulladás. A fertőzés kizárólag közvetlen, bőr-bőr érintkezés útján terjed, leggyakrabban vaginális közösülés alkalmával.

A férfiak, ahogy arra utaltunk, legtöbbször tünetmentesek, viszont fertőzhetnek. Ritkán gennyes, habos váladék ürülése is jelentkezhet a vizeléssel egyetemben. A vizelés ilyenkor fájdalmassá, túlságosan gyakorivá válik. A herék fájdalmával járó mellékhere-gyulladás viszonylag ritkán fordul elő. Ám olykor a prosztata megbetegedése is reális következmény.

A Carbon Medical webáruházból rendelhető trichomonas teszt segítségével a hüvelymintából mutatható ki, hogy a kellemetlen, és egyébként önmagukban is jellegzetes tünetek végül milyen kórkép felé mutatnak, bizonyítható-e a trichomonas vaginalis ostoros parazita jelenléte.

 

Mi jelenthet megoldást?

A legfontosabb a tesztelés, lévén a tünetek alapvetően többféle betegségre is utalhatnak. Ha a teszt kimutatta a fertőzést, akkor orvosi felügyelettel megkezdődhet az antibiotikumos terápia. A kezelés az esetek közel száz százalékában eredményesen zárul. Viszont az újrafertőződés esélye fennáll. Ráadásul amíg a kórkép pozitív, addig a fertőzésveszély adott. Ez még a tünetek eltűnése után akár három héttel is reális lehet, ezért az újbóli tesztelés nagyban hozzájárulhat az aktuális állapot azonosításához, illetve a további teendők megállapításához. A laktobacilus védőoltás nagyban hozzájárulhat a fertőződés jövőbeni elkerüléséhez, mivel ezek a baktériumtörzsek egyfajta hajlandóságot alakíthatnak ki a szervezetben a trichomonázis kialakulására, illetve ha jelen van a probléma, akkor annak elhúzódó pangására.

Leave a Comment