Hogyan is változik a napelem szaldó a következőkben?

A napelem szaldó tripla szaltót vesz. Na, ez így persze nem igaz, de az talán nem túlzás, hogy a változások egészen felbolygatták a napelemes piacot – mivel az emberek hozzáállást valószínűleg nagyban formálta az, hogy az elszámolás módosításával jelentősen módosul a megtérülési idő is.

Nem is gondolnátok, hogy Pakson mennyi mindenkinek van napeleme. A mi utcánkban – ami egy hosszú, de anyagiak tekintetében teljesen átlagosnak mondható utca – szinte mindenkinek van. És nem túlzok! Egyszerűen itt annyira végig söpört a napelem láz már jóval korábban, hogy most nem igazán van miről beszélni, maximum fejlesztésről és felújításról. De azért arról persze ők is tudnak, hogy a meglévő napelem szaldó már nem tart örökké a jelenlegi formájában. Nem akarok hülyeséget mondani, a napelemrendszer.info-n kitérnek arra is, hogy még meddig maradhatnak a jelenlegi elszámolásban azok, akik korábban csatlakoztak. De az biztos, hogy nem örökké.

Az új rendszer ennél lényegesen kedvezőtlenebb lesz. Nem azt mondom, hogy így nem érdemes napelemes rendszert telepíteni, de azért azt nem árt tudni, hogy a havi szaldó beköszöntével lényegesen meghosszabbodnak az egyébként sem túl rövid megtérülési idők. Ez ilyen, nincs mit tenni. Most ugye annyiról beszélek csupán, hogy az eddigiekben egész évre számolták a túltermelésünk és a hálózati energiahasználat arányát. Mostantól viszont ezt havi szintre nézik, ami egy jóval hosszabb megtérülést eredményez a napelem hatékonyságának évszakok szerinti változása végett. Gondoljatok csak bele, van, hogy egy rendszer a téli időkben a teljesítményének csupán a 20-30%-án üzemel. Nem tud mást, hiszen ilyen a téli időkben a napsugarak beesési szöge, meg amúgy hideg van és rövidebbek a napsütéses órák egy napon belül is. Ezt az eddigi napelem szaldó gyönyörűen tudta kompenzálni, hiszen a jobban termelő időszakokban bőséggel túltermelt a rendszer. Gondoljatok csak egy dolgos tavaszi napra, amikor még csak 22-25°C van, de már szikrázóan süt a nap hajnaltól estig, és mindeközben senki sincs otthon, aki fogyasztana, mert mindenki a munkahelyén dolgozik. Na, az ilyen napokon aztán lehet visszatáplálni a hálózatra! Tehát tulajdonképpen annyi fog történni az új napelem szaldó kapcsán, hogy ezek a jól termelő hónapok akár még plusszosak is lehetnek majd, viszont a gyengébben teljesítő hónapokban nem szabadulhatunk meg a villanyszámlától – közel sem.

A napelemrendszer.info az én csapongó gondolataimnál mindezt sokkal jobban összeszedte és rendszerbe rakva írta le, ezért, ha kicsit kuszának találjátok az írásomat, ajánlom, hogy nézzétek inkább meg az övükét a témáról. Ha pedig már ott jártok a weboldalon, mindenképpen kérjetek ajánlatot – ha épp készültök beruházni. Pont jó időben vagytok ahhoz, hogy még jelentkezzetek a most induló Napenergia Plusz Program felhívására, amiben komoly támogatást lehet igényelni az új napelemes rendszerek telepítéséhez. Nem érdemes kihagyni, hisz a napelem szaldó már nem fog változni – akkor legalább a rendszer legyen támogatott.

Leave a Comment