Napfogyatkozás ürügyén 5 napos program
1999. augusztus 10.

Programok 1999. augusztus 10-től 14-ig

[ Paks Magyarországon ]

 

1999.
08. 10.
20:00 óra Kőszínház (Duna-part) Somló Tamás és
a Zsűri zenekar
 
20:00 óra Sörsátor (Piactér) Magyar Nóta Est
Szentendrei Klára,
Kalmár Magda,
Tarnai Kiss László
 

1999.
08. 11.
Napfogyatkozás

13:00 óra Sörsátor (Piactér) Halászléfőző-verseny
Nádas György és
Boncz Géza vezetésével
Nevezési díj:
5.000 Ft. csapatonként
(a rendezőség biztosítja az
egységes bográcsot)
Nevezni lehet:
Tel: 06/209 910-321
15:30 óra Csepregi Éva
gyermekműsora
 
20:00 óra Kőszínház (Duna-part) Bikini - Koncert  
1999.
08. 12.
20:00 óra Sörsátor (Piactér) Bajor Imre kabaréja  
20:00 óra Kőszínház (Duna-part) Dél - Dunántúli
Régió Zenekarai
 
1999.
08. 13.
19:00 óra Kőszínház (Duna-part) Gór Nagy Mária
Szinitanoda
Hair - Grease - Katonadolog
musical részletek
Xantus Barbara
Brunner Márta
Fehér Adrienn
Fésüs Neily
Szomor György
Németh Attila
Szurdi Tamás
Várfi Sándor és a
növendékek
20:00 óra Sörsátor (Piactér) Helyi Együttesek Bulija  
1999.
08. 14.
11.00 óra Sörsátor (Piactér) Bohócok Tihanyi Zsike,
Ricsi bohóc,
Feodor Attila bűvész + 2
gólyalábas
17.00 óra A népszerű színművészek
vidám műsora
Fodor Zsóka,
Várkonyi András
20.00 óra Térdisco  
20.00 óra Kőszínház (Duna-part) Ringó vállú csengeri violám ...
az Operettvilág Együttes
Gála Műsora 2 részben
Zsadon Andrea,
Vásári Mónika,
Berkes János,
Szolnoki Tibor,
12 tagú tánckar,
cigányzenekar,
mintegy 60 jelmez
felvonultatásával
Jegyek elővételben
kaphatók a Piactéren
a Sörözőben
08:00 - 18:00 - ig
Érdeklődni:
06/20 9 910-321,
06/20 9 912-503,
06/60 415-690
Kézművesek, Borosok, Játszóház, Légvár, Folklór

 

Az eseményről írták - Paksi Hírnök
Napfogyatkozás - üzlet és kikapcsolódás

Amikor a Nap és a Hold eggyé váltak, és sötétség telepedett az Ürgemezőre, döbbent némaság lett úrrá Pakson. Csak akkor tapsoltak az emberek, amikor már ezüstgyűrű fonta át a két égitestet, mintegy glóriaként emelkedve az emberiség fölé.

A több mint kétperces „csoda” úgy lenyűgözte a nézősereget, hogy egy pillanat alatt mindenki elfelejtette a napi problémákat, s csakis arra gondoltak a felnőttek és a gyerekek, hogy e ritka természeti jelenségnél nincs lenyűgözőbb a földi életben. A szerelmesek csókot adtak egymásnak, ezzel pecsételve meg örökre szóló egymáshoz tartozásukat, az idősebbek egymás kezét szorongatva várták, vajon bekövetkezik-e a több emberöltőn át megjósolt világvége, a kakasok kukorékoltak, a tücsökök ciripeltek valahol meghúzódva egy csendes kis bokor alatt.

Tapssal köszöntötték valamennyien az újjászülető Napot, de arra, hogy bárki is megtudta volna fogalmazni a lelkében lejátszódó érzelmi folyamatokat, várni kellett néhány percet. Sokan úgy élték meg a napfogyatkozást, mintha ők maguk is újjászülettek volna.

Paks városa zenével, sporttal és játékos vetélkedőkkel köszöntötte az égi jelenséget, mely a nézőknek a kikapcsolódást, másoknak az üzletet jelentette.

Az Ürgemező egész napos kulturális programjait, a város önkormányzata és a Paksi Atomerőmű Részvénytársaság is támogatta. Az Első Magyar Napvadász Kft. mind a strandon szervezett sportvetélkedők, mind a kulturális rendezvények látogatottságával meg volt elégedve. Kárpáti Virág, a Kft. képviselője lapunknak elmondta: sikeresnek ítélik meg a rendezvényt, az idelátogatók fegyelmezetten viselkedtek, ezért semmi rendkívüli intézkedésre nem került sor. A cégük közel hétezer szemüveget adott el a városban, de a programok helyszínén is az utolsó pillanatig hozzá lehetett jutni a védőszemüvegekhez.

A Művelődési Központban szervezett szakmai kurzusnak is sok látogatója akadt. Bár az előadások inkább a csillagászoknak szóltak, többen akadtak amatőrök is, akik végighallgatták az előadásokat – mondta Darócziné Szalai Edit a VMK vezetője.
Zenével köszöntötte az Új Hullám Söröző a teljes napfogyatkozást. Soul, blues és rockzene szólt a nappali sötétséget megélt zenerajongóknak."Napfogyatkozás"
A napfogyatkozás ürügyén a Németh Söröző öt napon át zenés programokkal várta a betérőket. Szóda József, a Sió-delta 2000 Rt. elnök-igazgatója véletlen egybeesésének mondja a napfogyatkozást és új üzletének reklámkampányát.
A rendezvény célja elsősorban a cége által nemrégiben megvásárolt söröző újraindítása volt.

A műsorok látogatottságával elégedett volt az elnök, és mint mondta, a konyha is egyfolytában üzemelt. Két nap alatt 1000 liter sör 300 liter üdítő fogyott, az ételspecialitásokhoz 100 kg hús érkezett, és 200 kg jeget használtak fel a mixerek a koktélok elkészítéséhez. Az ötmillió forintba kerülő öt napos szórakoztatást, a Pécsi Sörfőzde, a Dunacenter Kft, Pavill Kft, Ádám bútorház és a P és P üzletház támogatta.

A teljes napfogyatkozás idején fokozott készültség volt a mentőknél, a rendőrségnél, és a tűzoltóságnál. A mentők augusztus 11-én a járóbeteg rendelésekre nem szállították a betegeket, inkább készültségbe helyezték az összes mentőautót. Ezen a napon azonban semmi rendkívüli nem történt, másnap viszont egyre több munkájuk akadt, hiszen be kellett pótolni az egy napos lemaradást. A rendőrség ügyeletén szintén azt a választ kaptuk, hogy nem történt semmi esemény a napfogyatkozás ideje alatt, sőt a tűzoltók is nyugalomról tudtak beszámolni. A boltok forgalma kissé megnövekedett, néhány vendéglátóegységnél pedig az utcán kígyóztak a sorok.

Paks egyike volt azon szerencsés városoknak, ahol a tiszta égbolton jól látható volt az egyik legritkább természeti jelenség. A több ezer csodáló remélhetőleg gondolt szeme világára is, hiszen maradandó látáskárosodást okozhatott, ha bárki figyelmen kívül hagyta a szemorvos intelmeit. Bár megítélésünk szerint eléggé szerencsétlen véletlen, hogy Pakson a napfogyatkozás ideje alatt és után nem volt szemészeti rendelés: szabadság miatt.

-ese-
Paksi Hírnök - 1999. augusztus 19.
PaksNET online információk