Dr. Barok József Pongrácz Sándor-díj elimerésben részesült
2015.08.13., csütörtök

[ Dr. Barok József ]Paks Város Képviselő-testülete azok részére, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak Paks város egészségügyi ellátásának fejlesztéséhez - az e tevékenység során elért kimagasló teljesítmény, vagy eredmény elismerésére - "Pongrácz Sándor" kitüntetést alapított, amelyben minden évben 1 fő részesülhet. A kitüntetés átadására minden évben Semmelweis Ignác születése napján július 1-jén került sor.

Dr. Barok József hosszabb betegség miatt nem tudta átvenni az egészségügyben dolgozók tiszteletére a Semmelweis Nap alkalmából rendezett ünnepségen a Pongrácz Sándor-díjat, ezért 2015. augusztus 13-án kapta meg az elismerést az Erzsébet Nagy Szállóban családja, munkatársai, illetve a képviselő-testület tagjai körében.

Az ünnepségen Csapó Ágnes - városmarketing referens - méltatta Barok József munkásságát, majd Kosztolányi Dezső orvosokról orvosoknak című írásából olvasott fel részletet. Ezután Süli János Paks Város polgármestere átadta a Pongrácz Sándor-díjat Barok doktor úrnak.

Dr. Barok József a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban töltött középiskolai évek után 1976-ban szerzett általános orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Ez után kezdett el dolgozni a Bugát Pál Kórház Belgyógyászati Osztályán, Gyöngyösön. Az itt töltött idő alatt 1981-ben megszerezte az üzemorvostan szakvizsgát, 1986-ban pedig a belgyógyászat szakvizsgát. Ebben az évben váltott munkahelyet is, és került Paksra, az akkori Paksi Atomerőmű Vállalathoz, ahol közel egy évtizedet töltött el üzemorvosként.

1995-ben következett egy újabb váltás, azóta vállalkozó háziorvosként és foglalkozás egészségügyi szakorvosként is tevékenykedik.
Napi munkája mellett háziorvos megyei szakfelügyelő is volt (1999-2011)
2003-tól a Paksi Gyógyászati Központ  foglalkozás egészségügyi szakellátás vezetője.
2013-ban foglalkozás-orvostan  szakirányra szakképző hellyé minősítést szerzett.

Barok doktor úr munkáját magas szakmai színvonalon végzi, folyamatosan képzi magát.
Orvosként fontos számára a szakmának való megfelelés, az alapos elméleti felkészültség. Pácienseivel empatikus, napi munkája humánus betegközpontú szemléleten alapszik. A hozzá járó páciensek elmondása szerint rendkívül alapos, ugyanakkor jó kedélyű, sokszor beszélgetéssel oldja az esetleges szorongást, a betegségtől, ismeretlentől való félelmet. Munkáját hivatásnak tekinti, így abból  nem hiányzik a megértés, emberség és néhány jó szó sem. 
Az egészségügyben végzett kiemelkedő munkája elismeréséül, az idei Pongrácz Sándor-díjat Dr. Barok József kapja - mondta Csapó Ágnes.

Süli János polgármester a díjátadás után kiemelte, hogy az orvos munkájában mindig több van, mint maga a munka, mert abban az ember is benne van. Nem csak orvos a díjazott, hanem ember is, mert odafigyel arra, hogy lelkileg is segítse át a betegeket nehéz helyzetükbe.

Dr. Barok József felszólalásában kiemelte: - Hála és köszönet mindazoknak, akiknek köszönhetem ezt a díjat. Ezt díjat nem kaphattam volna meg, ha nincs mellettem a családom és a jobb kezem a feleségem, valamint a támogató munkatársaim segítsége.

Eddigi djazottak 1999. óta:

2015. dr. Barok József
2014. Papp Katalin
2013. Böcz Zoltánné
2012. Dr. Berecz Katalin
2011. Feil Józsefné
2010. Dr. Angyalosi Zsuzsanna
2009. Dr. Pásztor Hilda
2008. Dr. Vöröss Endre, Dr. Somay Gergely
2007. özvegy Szigeti Józsefné
2006. Dr. Molnár Klára
2005. Bodajki Zsuzsanna
2004. Tóbiás Zoltánné
2003. Dr. Hellebrand Béla
2002. Dr. Keszthelyiné dr. Benkó Erzsébet
2001. Dr. Baranyai Ilona
2000. Lénárt József
1999. Vayer Ferencné

A magyar egészségügy napja - Semmelweis-nap

A magyar egészségügy napja 1992 óta, minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1818-ban ezen a napon Budán, a Tabánban született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében.

Július elseje Semmelweis-nap, munkaszüneti nap

A 2011. január 1-től hatályos rendelkezések szerint július 1. nem csak a köztisztviselők számára munkaszüneti nap, hanem az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozóknak és az egészségügyben dolgozóknak is.

Dr. Pongrácz Sándor községorvos (1901 - 1984)

Novák-kúria (Deák Ferenc utca 11.) hosszú évtizedeken át az egészségügyet szolgálta. Itt lakott és dolgozott Paks egykori közkedvelt orvosa Dr. Pongrácz Sándor, akinek munkásságát az egészségügyi dolgozók számára alapított díj őrzi.

{ Paks, Novák-kúria }

{ Pongrácz Sándor emléktábla }

- Fotóriport az ünnepi eseményről. Klikkeljen a képre!

{ Dr. Barok József }

- Videóriport

Dr. Barok József Pongrácz Sándor-díjjas / Paks - 2015.08.13.
-
közvetlen link
A videó ideje 5:21, képaránya 16:9, és max felbontása - 1920x1080i (Full HD)

Webszemle:

- Barok doktoré idén a Pongrácz Sándor-díj - TEOL.hu - ... [ Bővebben ]
- Semmelweis Ignác - WikipédiA - ... [ Bővebben ]
- Emberséges és empatikus a díjazott háziorvos - TEOL.hu - ... [ Bővebben ]
- Fontos a tudás, de főleg szeretet és figyelem kell a gyereknek - TEOL.hu - ... [ Bővebben ]
- A legszebb pillanat világra segíteni egy gyermeket - TEOL.hu - ... [ Bővebben ]
- Fontos a szakmaszeretet - TEOL.hu - ... [ Bővebben ]
- Pongrácz-díjat érdemelt az igazgató - TEOL.hu - ... [ Bővebben ]


PaksNET online információk