Pierre Gest: a paksi atomerőmű odafigyel az üzemeltetés biztonságára
2014.11.13., csütörtök

OSART - 2014Véget ért a Paksi Atomerőműben magyar kérésre végzett nemzetközi biztonsági felülvizsgálat, mely tartott 2014. október 27-től november 13-ig. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) égisze alatt működő OSART team (Operational Safety Review Team) jó benyomásokkal távozott, nem tárt fel a biztonságot megkérdőjelező hibát.

Ez a típusú vizsgálati program már több mint harminc éves múltra tekint vissza, így az egyik legalapvetőbb biztonsági felülvizsgálat a nukleáris iparágban. A vizsgálat terjedelme tíz területet ölel fel (Menedzsment, adminisztráció és szervezeti felépítés; Üzemvitel; Karbantartás; Műszaki háttértámogatás; Sugárvédelem, Súlyos balesetkezelési terület, Vegyészet, Üzemeltetési tapasztalatok; Képzés és oktatás; Baleseti tervezés és felkészülés), és lefedi az atomerőmű szinte teljes működési spektrumát.

Hamvas István MVM Paksi Atomerőmű  Zrt. vezérigazgatója utalt arra, hogy a nukleáris alapú villamos-energiatermelés ugyanolyan kiforrott iparág, mint például a vegyipar. Ez azt jelenti, hogy ez a technológia kellően biztonságosan van tervezve, beépített technológiai folyamatok, felhasznált eszközök az ember számára nem jelentenek nagyobb kockázatot, mint sok egyéb velejáró tényezők. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy ezen technológia működtetéséhez szükség van emberekre, olyan emberekre akik jól felkészültek, jól motiváltak, biztonságtudatosságuk kiváló. Kellenek jó folyamatok, jó menedzsment, és olyan eljárásrendek, kialakult gyakorlat mely biztosítja azt, hogy egy magas szintű biztonsági kultúra legyen jelen egy ilyen komoly technológia működtetése során. Ez határozza meg az itt dolgozók minden cselekedetét, és az emberek folyamatosan arra hivatottak, hogy ezt a képességet a biztonság iránti elkötelezettséggel együtt folyamatosan fejlesszék.

Kitért arra is a vezérigazgató, hogy a biztonsági kultúra csak akkor igazán jó, hogy ha azt állandóan fejlesztik. Ennek a jegyében nem csak az kell, hogy mi magunk tegyünk meg ennek érdekében mindent, de szükség van mások tudására is. Ezt szolgálják azok a nemzetközi felülvizsgálatok, amelyből Pakson az erőmű eddigi működése óta több mint 20 volt. Azért hívtuk meg idén a Nemzetközi Atomerőmű Ügynökség OSART vizsgáló csapatát, hogy professzionális módon végig vizsgálva folyamatainkat, működésünket, berendezéseink állapotát hogy idegen, más szemmel nézve is megtalálják azokat a lehetőségeket, korlátokat, és fejlődést. Ez a vizsgálat 18 napon át folyt és a mai napon ért véget.

Örömmel mondhatom, megköszönve a vizsgáló bizottság vezetőjének Pierr Gest úrnak azt, hogy azt a célt amit szerettünk volna elérni, elértük. Kaptunk ötleteket, javaslatokat arra vonatkozóan hogyan tudjuk fejleszteni tovább a biztonságot – fűzte hozzá Hamvas István vezérigazgató.

Pierre Gest, az OSART vizsgálócsoport vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mi feladatunk nem a hatóság feladatának átvétele, ezért nem hatósági szempontból vizsgálódunk. Nem vizsgáljuk az erőmű tervezési jellemzőit, és nem minősítjük az erőművet más erőművekkel összehasonlítva.  A vizsgálatunk elvégzéséhez a NAÜ biztonsági irányelveit használjuk, mint dokumentum gyűjtemény. Ezek a dokumentumok tartalmazzák mindazokat a biztonsági követelményeket és útmutatásokat, melyeket minden tagállam elfogadott és jóváhagyott.

A vizsgálat, amit Pakson végeztünk nagyon jó körülmények között zajlott. Az erőmű, illetve a munkavállalók nyitottan álltak a vizsgálathoz és támogatták annak elvégzését.  Úgy gondolom, hogy ez alapvető fontosságú, ha meg akarjuk határozni a fejlesztésre fogható területeket, amelyek az erőmű üzemelési biztonságát hivatottak növelni – fogalmazott a csoport vezetője.

Pierre Gest elmondta, hogy az úgynevezett jó gyakorlatokat is fontos azonosítani, amiket az erőmű jobban csinál, mint esetleg mások. Ezeket a jó gyakorlatokat is fontos megosztani a nukleáris iparral.
A vizsgálatot végző OSART csoport vezetője hangsúlyozta: vizsgálatainkat, észrevételeinket arra alapozzuk, hogy hogyan végzik az emberek a munkájukat. Tényeket határozunk meg a jó teljesítményekhez kapcsolódóan is, és olyan teljesítményt, amit lehet fejleszteni.

A jó gyakorlatokat tekintve, amit megoszthatunk az atomerőművekkel és a nukleáris iparral. Például azonosítottuk azt a rendszer, amit Paks használ a sugárzás monitorozására az erőmű teljes területén, ami kifejezetten kiemelkedő rendszer. Ugyanolyan fontos az erőmű gyakorlatok fejlesztésére az erőmű kifejlesztett olyan szeizmikus támogató rendszert, ami a tűzvédelmi rendszert támogatja, segíti. Segít megelőzni a sérüléseket például földrengés esetén, vagy a biztonsági rendszerek sérülését is megakadályozhatja az ilyen esemény során – emelte ki a csoport vezetője.

Pierre Gest szavai szerint: - Azonosítottunk olyan lehetőségeket a fejlesztésre, amelyek az üzemeltetési tapasztalatok hasznosítására vonatkoznak. Ahogy tudják a nukleáris iparban nagyon fontos minden eseménynek a vizsgálata, értékelése. Nemcsak az, ami az erőműben bekövetkezett, hanem a nemzetközi üzemeltetési tapasztalatok is. Ezekből mind tanulni tudunk. Tehát ez például fejleszthető terület.

Pierre Gest kiemelte: „Azt mondhatom, hogy az első benyomásaink azok voltak, hogy az erőmű nagyon jó szinten üzemel, nagyon odafigyel az üzemeltetés biztonságára.”
Az OSART csoport vezetője kitért arra is, hogy az atomerőműnek az ajánlások alapján ki kell dolgoznia egy akciótervet, amit Mi körülbelül 18 hónap után egy utóvizsgálat keretében fogunk megvizsgálni. Körülbelül 3 hónap múlva fogja megkapni az OAH jelentést, és körülbelül 3 hónap múlva nyilvánosságra fogjuk hozni.

Hullán Szabolcs az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Főigazgató-helyettese elmondta, hogy Magyarország a nemzetközi egyezményeknek megfelelően rendszeresen aláveti magát különböző nemzetközi vizsgálatoknak, jelentéseket készít különböző Európai Uniós és Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség szervezeteknek. Egy ilyen vizsgálaton eset át a Paksi Atomerőmű.

Beszédében kiemelte, hogy az előzetesen kapott információk alapján a Paksi Atomerőmű jelenleg is magas biztonsági színvonalon működik, Olyan észrevételeket, olyan kifogásokat az OSART-team nem talált, amely megkérdőjelezi a biztonságos működést. Nagyon fontos visszajelzés a magyar független nukleáris hatóság számára. Mondhatom ezt azért is, mert bár az OSART-team Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség javaslatait veszi alapul, amikor vizsgálja az atomerőmű működését. A magyar szabályozásnak egyébként az egyik leglényegesebb alapja természetesen a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség javaslata és előírása.

Nyílván ahol veszélyes üzem működik ott mindig nagyon fontos az, hogy kellő odafigyeléssel, magas biztonsági kultúrával és független hatósági felügyelet mellett üzemeltessék az ilyen üzemeket. Éppen azért azokat az észrevételeket, amelyeket a nemzetközi felülvizsgáló team tett azokat nagyon alaposan meg kell vizsgálni és meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket, hogy a biztonsági színvonalat tovább lehessen emelni - mondta az OAH Nukleáris Biztonsági Főigazgató-helyettese.

- Képriport a sajtótájékoztatóról, klikkeljen a kicsi képre:

Magyar kérésre OSART-vizsgálat a Paksi Atomerőműben Magyar kérésre OSART-vizsgálat a Paksi Atomerőműben Magyar kérésre OSART-vizsgálat a Paksi Atomerőműben Magyar kérésre OSART-vizsgálat a Paksi Atomerőműben
Magyar kérésre OSART-vizsgálat a Paksi Atomerőműben Magyar kérésre OSART-vizsgálat a Paksi Atomerőműben Magyar kérésre OSART-vizsgálat a Paksi Atomerőműben Magyar kérésre OSART-vizsgálat a Paksi Atomerőműben

OSART-vizsgálat a Paksi Atomerőműben / Paks, 2014.11.13.
-
közvetlen link
A videó ideje 16:23, képaránya 16:9, és max felbontása - 1920x1080 (Full HD)

Archívumból:
- Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatósága elnökének látogatása a paksi atomerőműben - PaksNET - ... [ Bővebben ]
- Pozitívan zárult Pakson, a NAÜ-OSART nemzetközi utóvizsgálat - PaksNET - ... [ Bővebben ]
- WANO-partnervizsgálat volt a PA Rt.-nél - PaksNET - ... [ Bővebben ]


PaksNET online információk